Országos Könyvtári Napok

„Minden virágszál említésre vár, minden marék por megjegyzésre méltó…” (Weöres Sándor)

2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel. Egy olyan világot képzeltek el, amely mentes a nélkülözéstől, ahol mindenki boldogulhat. Olyan világot, amely mentes a félelemtől és az erőszaktól, ahol az írás- és olvasástudás általános. Olyan világot, amelyben a minőségi oktatás minden szintje mindenki számára hozzáférhető, akárcsak az egészségügyi ellátás és a szociális védelem, ahol biztosított a fizikai, mentális és szociális jóllét. Ahol elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre, ahol a fogyasztási és termelési módok és valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, tavaktól és a víztározóktól az óceánokig és tengerekig – fenntartható.

A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT projekt keretében ezek közül az igen fontos, mindannyiunk és gyermekeink, unokáink életét is alapvetően befolyásoló témák közül igyekszünk könyvtári környezetben, sajátos eszközeinkkel alaposabban körüljárni néhányat, bízva abban, hogy az információk átadásával egy-egy apró lépést tehetünk a megoldás felé.

Programok:

1.) Szeptember 30-án Győrffy-Kiss József író a fenntarthatóságról, környezetvédelemről és a klímaváltozásról tartott egy lebilincselő előadást iskolánk 7. és 8. osztályos tanulóinak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés lassításáért nemcsak a kormányok, hanem az átlagemberek is tehetnek egy kis odafigyeléssel, környezettudatossággal.

Győrffy-Kiss József gyermekkorát igazi nyírségi mezítlábas kisfiúként élte. Tehetsége és vonzalma a művészetek iránt nagyon korán megmutatkozott, ahogy kiváló kommunikációs és szervezőkészsége is. Kamaszkorában alkotó- és kalandvágya, folyamatos tenni akarása sokkal inkább magával ragadta, mint az iskolai tanulmányok. Ennek köszönhetően a középiskolát rövid időre kénytelen volt abbahagyni.

Kalandos és lázadó ifjúságát követően művészeti, diplomáciai és katonai tanulmányokat folytatott. 2001-től néhány évig nagy sikerű nemzetközi rajzfilmek tervezésben működött közre rajzfilm- mozdulattervezőként, majd animációs rendezőként reklámfilmeket is készített. Közel tíz évig hazai és nemzetközi kommunikációs ügynökségek operatív menedzsereként és vezetőjeként dolgozott.

Jelenleg az egyik legnagyobb hazai cégcsoport kommunikációs leányvállalatának és egy információbiztonsági képzéseket nyújtó akadémiának a stratégiai igazgatója. Mindemellett a Magyar Honvédség tartalékos műveleti katonája, a Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) és a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT) tagja, valamint a Nemzetközi Rendőr Szervezet tiszteletbeli tagja.

Az aktív kikapcsolódást közel húsz éve küzdősport edzések jelentik számára, de az utóbbi időben egyre inkább elmélyült az orosz harcművészet (Systema) megismerésében is. Jelenleg a hazánkban dolgozó hivatalos orosz közelharc szakértők egyike.

2.) Október 1. A fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében alsós tanulók otthoni „kacatokból” készítettek játékokat, tolltartót. A foglalkozás célja az volt, hogy egy kis kreativitással bármiből lehet érdekes, hasznos dolgot készíteni. A foglalkozást szervezte és vezette: Pappné Péter Katalin alsós tanítónő.

 

3.) Október 2. Ültess fát, olvass alatta!

Könyvtárunk is csatlakozott a mezőkovácsházi könyvtár kezdeményezéséhez és elültettük a könyvtár fáját. A fáknak rengeteg hasznos tulajdonsága van. A fák megkötik lombfelületükön a port, melyet az eső lemos. A lezúduló csapadékot a levelek porlasztva juttatják a talajra, és ezzel gátolják a talajeróziót. A földbe szivárgó vizet a gyökerek felszívják, és a leveleken keresztül elpárologtatják, ezzel hűtenek. Ezért hőség idején erdőben akár 6 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint fátlan területen. Nem csak párolgásukkal hűtenek a fák, hanem árnyékolásukkal is. Erdőben, parkokban (a hőmérséklet különbsége miatt) szinte állandó a légmozgás, ami szintén hűt, és a bőr számára kellemes mikromasszázst ad. Az elültetett fáért köszönet illeti iskolánk Diákönkormányzatát, Pappné Péter Katalint és Diák Csaba tagintézmény-vezetőt, akik közbenjárásával, segítségével megvalósulhatott ez a program.

 

4.)   Október 3. Papírszínházi bemutató.

Az ötödikes tanulók egy rendhagyó színházi előadáson vehettek részt. A papírszínház a legegyszerűbb módja annak, hogy a gyerekek igazi színházi és meseélményhez juthassanak, mindössze egy fából készült praktikus, hordozható keret szükséges hozzá, és természetesen a külön kapható, erős kartonlapokból álló mese. Nagyon sok történet megjelent már ebben a formában nálunk: klasszikusok, mint például a Brémai muzsikusok vagy a Hamupipőke. A könyvtárban a Bújócska című nagysikerű mesét adta elő Baráti Dorka 5. osztályos tanuló.

Vélemény, hozzászólás?