Szakképzés 4.0 – változások a 2020/2021. tanévben

Nem csak elnevezésében, szerkezetében is megújult intézményi struktúra várja a tanulókat 2020 szeptemberétől.

A következő tanévtől a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak.

A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne, itt érettségi és technikusi szintű szakképzettség szerezhető, ami középvezetői szintű ismereteket biztosít. Az ötéves képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás. A technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választania, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. Az itt végzettek jelentős előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételik, a szakirányú továbbtanulás során.  

 

A szakképző iskolában képzik a szakmák mestereit. A harmadik év végén a tanulók szakképzettséget szerezhetnek.

A technikumban az első két évben, a szakképző iskolában az első egy évben a diákok széles alapozású ágazati ismereteket sajátítanak el, majd ágazati alapozó vizsgát tesznek és szakmát is választanak. Az ezt követő két évben duális képzés formájában, elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál sajátíthatják el a szakmai ismereteket. A 19 ágazatról és a 174 alapszakáról bővebb leírás itt található

Vélemény, hozzászólás?