Menő menza

Sajtóközlemény

EFOP-1.8.5-17-2017-00377

„Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok az Ilki Bethlen Gábor Általános Iskolában”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EFOP-1.8.5-17 Menő menzák az iskolában – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok című pályázatra iskolánk is pályázatot nyújtott be, mely pozitív elbírálásban részesült.

A pályázat célja a köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozáshoz szükséges tudása és készségei megszerzésének támogatása a szülők bevonásával – A gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javítása.

A program során ismeretterjesztő- és szemléletformáló programok valósulnak meg, valamint eszközbeszerzés fog történni.

A támogatás összege: 14.375.000 Ft

A támogatás intenzitása: 100%
A projekt befejezésének dátuma: 2020.03.10.

Gyümölcsfigura készítés

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00377 azonosító számú, „Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok az Ilki Bethlen Gábor Általános Iskolában” című pályázatunk keretében iskolánk tanulói kreativitásukat is gyakorolva gyümölcsfigurákat készíthettek ( 2018.07.24-én). Az alkotásokat mindenki büszkén mutatta meg a szülőknek, barátoknak.

Gyümölcsnap

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00377 azonosító számú, „Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok az Ilki Bethlen Gábor Általános Iskolában” című pályázatunk keretében iskolánk tanulói a tanév vége felé közeledve gyümölcsnapon (2018. 06. 11-én) ismerkedhettek meg a szezonális gyümölcsökkel. Kóstolás előtt megismerhették legfontosabb jellemzőiket is.

Unilever séfek az ilki Általános iskolában: Az EFOP-1.8.5-17-2017-00377 azonosító számú, „Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok az Ilki Bethlen Gábor Általános Iskolában” című pályázatunk keretében

Dietetikus és egészséges táplálkozási előadás szülőknek és gyerekeknek Az EFOP-1.8.5-17-2017-00377 azonosító számú, „Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok az Ilki Bethlen Gábor Általános Iskolában” című pályázatunk keretében

Szüreti mulatság

Szüreti mulatság az Az EFOP-1.8.5-17-2017-00377 azonosító számú, „Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok az Ilki Bethlen Gábor Általános Iskolában” című pályázatunk keretében  – 2018.10.05.

A program során a vállalkozó szellemű gyerekeknek lehetőségük volt a szőlő levének kitaposására, megkóstolhatták a szőlőt, az elkészült mustot és rövid előadást hallgathattak meg a mustkészítés folyamatáról, a szőlőben lévő értékes tápanyagokról, a must erjedésének veszélyeiről.

A program nemcsak az egészséges étkezésről és a gyümölcs hasznosításáról szólt, hanem hagyományaink őrzéséről is. Elmondható, hogy a részt vevő gyermekek figyelme megoszlott. Ez abból is adódhat, hogy manapság már nem ünneplik a családok a betakarításnak ezen módját. Persze nem számítunk „boros vidéknek”, de kultúránkhoz hozzátartozik ennek ismete.

Tájékoztató nap gyermekek (11-14 éves korosztály) és családjaik számára

Szemléletformáló program keretében 2018.10.23. napján tájékoztató napon vehettek részt az iskola tanulói és szüleik az EFOP-1.8.5-17-2017-00377 projekt keretében. 
A program fő célkitűzése a szülők figyelmének felhívása arra, hogy rohanó világunkban nagy odafigyelést kell szentelnünk az egészséges táplálkozásnak, hiszen a gyerekeknek ebben az időszakban kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékbevitel. 
 
Szemléletformáló program keretében 2018.12.07. napján tájékoztató napon vehettek részt az iskola tanulói és szüleik  EFOP-1.8.5-17-2017-00377 projekt keretében . A tájékoztató során szó volt a helyes étkezési szokásokról, a mirelit és félkész termékek hátrányairól valamint az adott korosztály tápanyagszükségletéről. 

Szemléletformáló program keretében 2019.11.15. napján plakátkészítő versenyt tartottunk az egészséges táplálkozással kapcsolatban az iskola tanulói számára azEFOP-1.8.5-17-2017-00377 projekt keretében.   

A gyerekek kreativitásának kihasználása az egyik legjobb módja annak, hogy közben ösztönözzük őket az adott témában való elmélyülésre. Ezért kértük őket arra, hogy egészséges életmóddal, egészséges étkezéssel kapcsolatos rajzokat készítsenek, melyeket az iskola aulájában állítottunk ki. 

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00377  program keretében iskolánk 3. osztályában “kólatemetés” címszó alatt tartottunk csoportfoglalkozást. Megismerkedhettek a kóla és a cukros üdítők káros hatásairól.

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00377  program keretében iskolánkban őszi gyümölcsnapot tartottunk, ahol a gyerekek almát, szőlőt, narancsot és mandarint kóstoltak.  A kézhez kapott gyümölcsökön kívül kvízjátékot játszottunk a szezonális gyümölcsökhöz kapcsolódóan, így megismerkedhettek az alma, gránátalma, körte, szilva, szőlő és áfonya tulajdonságaival (víztartalom, energia, fehérje, szénhidrát, élelmi rost, cukor, c-vitamin)