Határtalanul! Szlovákiában …

… Barangolás a Szepesség és a Tátra csodálatos helyszínein

Felvidék évszázadokon át szolgált Magyarország és Európa egyik ipari és kulturális központjaként. De a várak és vitézek földjén számos a magyarságunk sorsát meghatározó tudósunk és költőnk is napvilágot látott. Az épített örökségünk mellett természeti csodákban is gazdag táj a Felvidék, amely elfeledett kincses ládikaként várja, hogy a magyarság ismét felfedezze magának.

A Tornyospálcai Általános Iskola és AMI tagintézményeinek 46 fő hetedik évfolyamos diákja 2022. 05. 17  – 21. napjáig csodálatos Felvidéki kiránduláson vehetett részt a Határtalanul program keretében. 

A program során meglátogattuk Kassán a Szent Erzsébet dómot, ahol megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós szarkofágját. Elsétáltunk a Kassai vár romjához és a Várhegyen álló kilátóhoz. A történelmi emlékhelyek közül megnéztük Igló és Lőcse városát, templomait, városházáit, óvárosi részeit. Csodálatos, gazdagon berendezett kastélyban is jártunk Márkusfalván, ahol történelmi bútorok, illetve billentyűs hangszerek kiállítását néztük meg.

A Szepesség kulturális, történelmi emlékhelyei mellett a természet szépségeiben is gyönyörködhettük több túra alkalmával. Sétáltunk a Szlovák Paradicsom keleti részén, a Tamásfalvi kilátót felkeresve. Eljutottunk a Magas-Tátra területén lévő Csorba-tóhoz, ahonnan, a még néhol havas túraösvényen, eljutottunk a Poprádi-tóhoz is. A kirándulás utolsó napján a gyermekek egy csodálatos opál bányát tekinthettek meg, ahol egy felejthetetlen előadás keretében megismerhették az opál kialakulásának és bányászatának folyamatát is.

További információ a pályázatról: ITT.

Élményekkel telve tértünk haza.

Vélemény, hozzászólás?