Sajtóközlemény-EFOP-3.3.5-17-2017-00027

KORSZERŰ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A KISVÁRDAI TANKERÜLETI KÖZPONT ISKOLÁIBAN – ZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

„ Korszerű Iskolai Közösségi Program a Kisvárdai Tankerületi Központban” elnevezésű projektben tematikus iskolai közösségi  program megvalósítása

A tematikus alkalom a Gyertek, gyertek játszani… avagy népi gyermekjátékaink táncelőkészítő szerepe és a Könyvműhely, avagy hogyan születik a könyv szerepköre köré szerveződött.

A programban résztvevő 1. – 2. – 4. és 6. osztályos gyerekek népi gyermekjátékokkal ismerkedtek meg, továbbá meg is tanulták azokat. Népdalokat, mondókákat, nyelvtörőket tanultak, amelyek tudásából meg is mérkőzhettek, illetve a hét folyamán megismerkedhettek a könyvkészítéssel és az iskola könyvtárával. Népdalokat, szólásokat, közmondásokat tanultak.  Az olvasás, versmondás lehetőséget ad nekik arra, hogy ki tudják fejezni érzelmeiket. A gyerekek felolvastak több művet, könyvrészletet, ugyanakkor mindenki sajátválasztása szerint tette ezt. Ezek hozzájárulnak a gyermek egyéniségének kialakulásához, formálódásához, nyelvük szépítéséhez gyarapításához. Kézműves foglalkozás alkalmával a megismert népmesékben szereplő főhős életútját jellemezték, majd felépítették saját meséjüket. Ezáltal fejlődött ön és társértékelésük, fantáziájuk. A kimozdulás alkalmával megismertük a településünk közvetlen környezetét, meglátogattuk a helyi tájházat, illetve ellátogattunk a községünkben lévő „Jó kis hely” szabadidőparkba, a községünk játszóterére. Szalonnasütéssel zártuk a hetet. Közben minden résztvevő elmondhatta mi tetszett neki a legjobban a héten.

 

Külső szolgáltatók segítségével fantasztikus élményekben volt részük:

 

  • Így kell járni nevű programon: a gyerekek a magyar néptánc alapvető lépéseit, népdalokat, mondókákat és hagyományőrző játékokat tanultak.
  • A Kávészünet együttes a magyar költők ismert verseit adta elő a gyermekek számára nagyon élvezetes zenei stílusban.
  • Táltos világ: a Fehér szerecsen című népmesét megismerve, a gyerekek el is játszották a mese cselekményét, majd a kézműves foglalkozáson elkészítettek egy bárány síkbábot.
  • A Dráma-játék programon, illetve a Szóval: vers és játék foglalkozáson légzés- és beszédtechnikai gyakorlatokon túl bizalomjátékok, helyzetgyakorlatok és mindenféle szituációs feladatok segítették a gyerekeknek a magyar nyelv használatának elsajátítását, a szókincs növelését.
  • A Boot-Camp és a Tréning a Pécsi sasokkal program során a gyerekek sportfoglalkozáson vettek részt.

Sajtóközlemény projekt zárásáról

Vélemény, hozzászólás?